ПРОФЕСІЙНА СПІЛЬНОТА КЛАСНИХ КЕРІВНИКІВ 1-11-их КЛАСІВ 60-го МЕРИДІАНУ

10 квітня в Україні пройде пробне тестування ЗНО-2021 для ознайомлення з його процедурами.

 10 квітня в Україні пройде пробне тестування ЗНО-2021 для ознайомлення з його процедурами.

Основна сесія ЗНО-2021 розпочнеться 21 травня.


    Кілька мимовільних думок про цей надзвичайно важливий етап у житті випускників через призму вражень від перегляду серіалу “Небесний замок” (“SKY Castle”), однієї з найрейтинговіших соціальних драм за всю історію кабельного телебачення Південної Кореї. Це серіал про освіту як індивідуальну та суспільну цінність, як дорогу до успішної кар’єри, про шкільну атмосферу, репутацію освітніх закладів і батьків, про життєвий вибір, спадкові професії, і звісно, про вступні випробування і роль репетиторських центрів (hagwons) у підготовці до вступу. У фільмі сюжет розгортається на тлі особливого процесу підготовки до вступу на медичний факультет найпрестижнішого Сеульського університету, який за рейтингом Times Higher Education 2021 займає 50-у позицію в першій сотні університетів світу, а в QS World University Rankings – 37 позицію.
    Назва серіалу “Небесний замок” – це не тільки назва елітного житлового комплексу в передмісті Сеула, в якому проживають заможні родини, а й багатозначна метафора. SKY – це акронім, який використовують для позначення трійки найпрестижніших південно-корейських університетів:Seoul National University, Korea University, Yonsei University. У суспільній свідомості мешканців Південної Кореї міцно вкоренився стереотип, що вступ до одного із цих трьох університетів гарантує успішну кар’єру та високий соціальний статус. Це ніби сходи до кар’єрного неба, втілення “південно-корейської мрії” про успішне життя: відомі політики, діячі та керівники провідних південно-корейських корпорацій очолюють саме випускники цих університетів. До прикладу, Сеульський університет закінчили Пан Ґі Мун, колишній Генеральний секретар ООН, генеральні директори Samsung та LG тощо.
    Всі три університети SKY входять у першу сотню міжнародних рейтингів. Основний державний іспит складається з трьох розділів: математика, корейська мова і англійська мова. І цей іспит повинні скласти всі, незалежно від вибору майбутньої професії. Тому цей іспит мобілізує батьків і спонукає часто їх і все суспільство до цікавих форм самоорганізації. Мабуть, саме тому у всіх книгарнях Південної Кореї можна натрапити на цікаву навчально-методичну літературу на кшталт “Жива математика”, “Як полюбити математику” чи “Як подружитися з математикою”.
    І в країні не було і немає дискусій, навіщо потрібна математика медикам чи юристам, або чому саме англійська мова поряд із корейською мовою є складовою частиною іспиту. Цей іспит – це водночас здоровий раціональний підхід, оскільки його результати дають змогу південно-корейським випускникам вступити до закордонних університетів:
http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20160918000267
    Усі випускники повинні мати портфоліо абітурієнта, в якому крім інших документів, є мотиваційний лист та есе з рекомендацією 4 прочитаних книг, які вони радять прочитати іншим, з обґрунтуванням, чому саме ці книги. І це, на мою думку, чудова мотивація і спонука до читання. Маю таке відчуття, що саме це і вплинуло на процес самоорганізації та мобілізації батьків для створення мережі читацьких клубів, у яких вони разом зі своїми дітьми-вступниками аналізують художні тексти світової та корейської класики. І на засіданнях цих клубів батьки і діти обговорюють, наприклад, “Діалоги” Платона, “Так казав Заратустра” Ф. Ніцше, “Егоїстичний ген” Р. Докінза. А ця ініціатива, у свою чергу, вплинула на культивування моди на читацькі клуби і популяризацію книг у найбільших супермаркетах, які почали розміщувати величезні книжкові полиці і продавати книги. Ось така ланцюгова реакція мотивацій та ініціатив навколо вступних іспитів та намагань торкнутися освітнього неба!
    “I hаve a dream!” – хочу трішки таких читацьких ініціатив в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...